Çanakkale Merkez İlçenin 27 km kadar güney batısında bulunan delta, Kumkale Beldesinin 2,5 km. kuzey batısında bulunmakta olup alanın bir kısmı Troya Milli Parkı içinde kalmaktadır.Kumkale deltası, Karamenderes çayının kollara ayrıldığı, ağaçlık, sazlık, taşlık, tuzcul bataklık, kumul alanlar ve lagünler gibi farklı habitatlara sahip bir bölgedir. Kumkale sahili sarı kumdan oluşmakta olup alan içerisi göletler ve akarsularla bölünmüş durumdadır. Delata, sürekli dere, nehir, ırmak tipi özelik gösterir. Ayrıca sürekli tatlı su sazlıkları ve gölcükleri tipi özelliği de gösterir. Su ve kıyı kuşları için İlin en önemli alanlarındandır. Barındırdığı sazlıklar, azmaklar ve göletler birçok kuş türü için beslenme ve üreme alanı oluşturmaktadır.
ULAŞIM: Çanakkale- İzmir otoyolunun 25. km' sinde Halileli, Kumkale sapağından giriş yapılarak, yaklaşık 5,8 km ileride Batak Ovası diye adlandırılmış sulak alana gidilebilinir.
KAYNAK DEĞERLER: Flora (Bitki Örtüsü) Alan, zengin bir flora ve fauna varlığına sahiptir. Ferula communis (Çakşır Otu), Juncus acutus (Sivri Hasırotu), Cirsium arvense (Deve Dikeni) ve Phragmites australis (Kamış) alanın büyük bölümünü kaplamaktadır. Özellikle Ferula communis türü, alanın iç bölgeleri ve akarsuyun parçalı kolları arasında kalan adacıklar tamamen Ferula communis türü ile kaplıdır. Cirsium arvense türü ise alanın hemen her yerinde gözlemlenmiştir. Kumkale Şehitler Yolu kenarında ve büyük köprüden sahile kadar olan kısımlarda Asphodelus aestivus (Çiriş Otu) türü yer almaktadır. Sahil kenarındaki kumullarda Calistegia sepium (Çit Sarmaşığı), Halocnemum strobilaceum (Çuvan), Otanthus maritimus (Pamuk Otu) ve Centaurea spinosa (Peygamber çiçeği) türleri yoğun olarak bulunmaktadır. Alanın hemen her bölgesinde Elaeagnus angustifolia (Kuş İğdesi), Pinus pinaster (Sahil Çamı), Cupressus sempervirens (Akdeniz Servisi), Ulmus sp. (Karaağaç), Rubus sp. (Böğürtlen) ve Salix alba (Ak Söğüt) türleri gözlemlenmiştir. Araştırma alanının sonunda yer alan Kumkale Şehitler Koruluğu, Cupressus sempervirens ve Pinus pinaster türlerinden oluşmaktadır. Kumkale Şehitler Yolu'nun büyük köprüden sonraki bölümünün kenarlarında Prunus spinosa (Çakal Eriği) ve Tamarix sp. (Ilgın) türlerinin yer aldığı gözlemlenmiştir . Fauna (Hayvanlar) Bölgede yapılan arazi çalışmalarında 3 amfibi (Pelophylax ridibundus, Pseudepidalea viridis, Bufo bufo), 10 reptil (Mauremys rivulata, Emys orbicularis, Testudo graeca, Pseudopus apodus, Hemidactylus turcicus, Ophisops elegans, Lacerta trilineata, Dolichophis caspius, Natrix natrix, Natrix tessellata) türü bulunduğu belirtilmiştir. Bu türlerden Pelophylax ridibundus, Pseudepidalea viridis, Bufo bufo, Mauremys rivulata, Emys orbicularis, Natrix natrix, Natrix tessellata su ve su kenarlarında tespit edildiği, diğer türlerin de sulak alana yakın kesimlerdeki taşlık ve kumluk alanlarda gözlemlendiği belirtilmiştir. 14 ordoya ait 38 familyadan 120 tür
|