Tabiat Parkı, mesire yeri statüsünde yönetilmekte iken Bakanlık Makamının 11.07.2011 tarih ve 903 sayılı olurları ile statüsü değiştirilmek suretiyle 24.90 ha alanıyla Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Tabiat Parkı'nın tamamı devlet ormanı statüsündedir.
Değirmenboğazı Tabiat Parkı İstanbul ve Bursa başta olmak üzere birçok ili İzmir' e bağlayan, Ankara, Eskişehir, Bursa gibi illeri de Edremit Körfezi ve Çanakkale' de bulunan deniz kenarı tatil mekânları ile Gelibolu, Troya, Kazdağı Milli Parkı ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı' na bağlayan ana karayolu üzerinde bulunmaktadır.
ULAŞIM:
Değirmenboğazı Tabiat Parkı İstanbul-Bursa-Balıkesir-İzmir devlet karayolu üzerinde bulunduğundan sadece Balıkesir' den değil Türkiye' nin her yerinden gerek özel araçlarla gerekse şehirlerarası yolcu otobüsleri ile ulaşılması kolay bir noktadadır. Alana Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından il merkezinden otobüs seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca Balıkesir' den Bandırma ve Susurluk ilçeleri ile çevredeki bazı köylere yolcu taşıyan toplu taşım araçlarıyla da alana ulaşmak mümkündür.
Flora (Bitki Örtüsü)
Tabiat Parkı genel olarak bakıldığında orman ile örtülü bir yapıya sahiptir. Yer yer açıklıklar orman vejetasyonu dışında da bitki türlerinin barınmasına imkân sağlamaktadır.
Değirmenboğazı Tabiat Parkı 1957-1963 yılları arasında yapılan ağaçlandırma çalışmaları sırasında, iğne yapraklı 22 tür, geniş yapraklı 29 tür olmak üzere toplam 51 türden oluşan 329.741 adet fidan dikilmiştir. İğne yapraklılar; karaçam, kızılçam, fıstıkçamı, sahil çamı, veymut çamı, sarıçam, ehrami karaçam, halep çamı, piramit karaçam sedir, ladin, göknar, servi, mavi servi, yalancı servi, mazı, Pseudotusuga, melez ve ardıç, Geniş yapraklılar; dişbudak, karaağaç, kızılağaç, akçaağaç, akasya, gladiçya, çınar, badem, kestane, ceviz, nar, lhlamur, meşe, sofora, sarısalkım, atkestanesi, adi söğüt, salkım sögüt, kanada kavağı, yerli kavak, akkavak, melez kavak, katalpha, mimoza, gülibrişim, erguvan, katırtırnağı, sandal ve zakkumdur.
Değirmenboğazı Tabiat Parkı ve çevresinin faunası incelendiğinde varlığı saptanan ve bunların yaşam ortamları ait oldukları gruplara göre ele alındığında memelilerden sincap, tilki, kaya sansarı, kirpi, yaban domuzu, fare ve yarasa türleri mevcuttur. Ayrıca Ağaçkakan, Atmaca, Şahin ve çeşitli ötücü kuş türleri de bulunmaktadır.
Tabiat parkının içerisinden geçen Köteyli ve Kahveci deresinde çeşitli amfibi ve balık türleri de yaşamaktadır.
İkiyaşamlılar
Çalışma alanı ve çevresinde; alanın habitat özelliği nedeniyle arazi çalışmasında gözlemlenmese de literatür taramaları sonucunda elde edilen verilere de dayanarak 2 adet iki yaşamlı türü tespit edilmiştir. Amfibi türlerinden ikisi de IUCN listesinde LC kategorisinde yer almaktadır. LC kategorisindeki türler en az endişe verici kategorisindedir.
Sürüngenler
Sürüngen türleri arasında 4 tür (Testudo graeca ibera, Lacerta saxicola, Lacerta muralis muralis, Eirenis modestus) IUCN listesinde bulunmasına rağmen, Demirsoy (1996) tarafından yapılan çalışmalara göre bu türler Türkiye'de oldukça bol ve yaygındırlar. Ayrıca herhangi bir tehdit altında değillerdir.
Alanının orman ile kaplı olması ve yer yer açık alanların olması sürüngen popülasyonlarına barınma ve beslenme olanakları sağlamaktadır. Sürüngenler orman içinde ağaç kavuklarında, taşlar arasındaki açıklıklarda ve küçük deliklerde barınma imkânı bulurken küçük omurgasızlar ile de beslenme olanağı bulmakta zorlanmamaktadır.
Kuşlar
Tabiat Parkı ve çevresinde bulunan ve habitat özelliği nedeniyle bulunma olasılığı yüksek olan 38 tane kuş türünden 8 tanesi Bern Ek-2 ve 4 tanesi de Bern Ek-3 listesinde yer almaktadır.
Kuş türlerinden 38 tür IUCN Red List Kategorileri Listesi'nde LC kategorisinde yer almakta olup, bu kategorideki türler “en az endişe verici türler" olarak tanımlanmaktadır. Habitat özelliği göz önünde bulundurulduğunda ormanlık alanlar kuşlar için barınma imkanı sağlarken tür kompozisyonu sayesinde de beslenme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca ağaçlık alanlar birçok tür için üreme alanı olarak önem arz etmektedir. Kuşların tür listesi oluşturulurken alanda yapılan arazi çalışması ve literatürden yararlanılmıştır.
Memeliler
Tabiat Parkı ve çevresinde bulunan ve habitat özelliği nedeniyle bulunma olasılığı yüksek olan 11 tane memeli türünden 1 tanesi Bern Ek-2 ve 3 tanesi Bern Ek-3 listesinde bulunmaktadır.
Memeli türlerinin hepsi IUCN listelerinde LC kategorisinde bulunup herhangi bir tehdit altında değildir.
Tabiat Parkı'nda orman örtüsünün yoğunlaştığı kısımlar birçok memeli türü için barınma, beslenme ve üreme alanı sağlamaktadır. Özellikle sıkı orman kısımları memeli türlerinin günlük aktivitelerini karşılamaları için uygun yer teşkil etmektedir. Bu sıkı orman kısımlarının korunması çok önemlidir. Ayrıca açık alanlar birçok memeli türü için gezinme ve normal aktivitelerini yaptıkları alan olarak işlev görmektedir.
ALANDAKİ TESİSLER:
Günübirlik kullanım alanları piknik yapmaya olanak sağlar. Tabiat Parkı'nda wc, kır lokantası, kır kahvesi, açık hava etkinlik alanları, bebek emzirme kabini, çocuk oyun alanı ve mescit bulunmaktadır.
AKTİVİTELER:
Günübirlik kullanım alanları piknik yapmaya olanak sağlar. Basketbol, voleybol, doğa yürüyüşü vb. sportif faaliyetler yapılabilir. Tabiat Parkı'nda aileler için kır lokantası, açık hava etkinlik alanları ve çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Orman için patikalarda doğa yürüyüşü yapılabilir. Doğa fotoğrafçılığı ve özel günler için fotoğraf ile video çekimi yapılabilir. Konser, kır düğünü, toplantı özel davetler gibi etkinlikler yapılabilir.
Müstecir: Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı
İletişim: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2. Bölge Müdürlüğü
Santral: 0224 241 72 00
Balıkesir İl Şube Müdürlüğü
Santral: 0 266 261 62 83
Balıkesir Şefliği
Santral: 0 266 261 62 83
Ziyaretçilerin ilgili alana ulaşım sırasında veya sonrasında yaşayabilecekleri her türlü olumsuzluk sebebiyle kurum veya personel sorumlu tutulamaz ve sorumluluk kabul edilmez. Bu turistik noktalar sadece bilgilendirme amaçlıdır.