Kınık Şelalesi Tabiat Parkı'nın bulunduğu 111,1 ha büyüklüğündeki alan taşıdığı kaynak değerleri ve rekreasyonel potansiyeli sebebiyle Bakanlık Makamının 04.06.2018 tarih ve 1117 sayılı Olur'u ile Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş ve Milli Parklar Kanununa göre yönetilmeye başlanmıştır. Kınık Şelalesi Tabiat Parkı yeri, coğrafi konumu, topoğrafik yapısı, orman dokusu, içinde bulunan şelalesi, kent gürültüsü ve kirliliğinden uzak temiz havası ile günübirlik ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Ulaşım
Bilecik ili, Merkez ilçe, Kınık köyünde yer almaktadır. Kınık Köyü içerisinden Tabiat Parkı'na toprak yolla ulaşılabilmektedir. Tabiat Parkının, Bilecik ilinden uzaklığı 27 km, Yenişehir ilçesine 26 km, Bursa iline uzaklığı 80 km'dir.
Kaynak Değerler
Tabiat Parkı'nın tamamı orman rejimi içerisinde yer almakta olup Devlet Ormanıdır. Tabiat Parkı sınırı dışında ormanlık alanda üretim faaliyetleri yapılmaktadır. Ormanlık arazi dışındaki alanlarda Tabiat Parkının güneyinde tarım faaliyetleri yapılmaktadır. Sahada yaklaşık 15 m yükseklikten düşen Kınık Şelalesi, bölgenin en önemli görsel ve estetik özelliğidir. Alana tek giriş bulunmakta olup tabiat parkının kuzey kısmından giriş yapılmaktadır.
Tabiat Parkı'nın kuzey sınırında Kınık Şelalesi ve Karşıyaka Tepesi'nin kuzey sırtında bulunan tapulu parseller, doğu sınırında, Karşıyaka Tepesinin doğusu ile Çalbayırı Tepesinin batısının birleşme yeri ile Kınık köyü yolu yer almakta Güney sınırı, Kınık köyü kuzeyi ile Kınık-İncirli köyü yolundan Erkoca köyü yolu sapağına kadar devam etmektedir. Batı sınırı, Karşıyaka Tepesi'nin batı sırtında orman sınırı ile tapulu parsel sınırlarının kesiştiği hattır. Sahanın sınırları içerisinde Çoklum Deresi bulunmakta olup çok kurak geçen yaz dönemlerinde dere kurumaktadır. Ayrıca sahada kuru derelerde bulunmaktadır. Tabiat Parkı sınırlarında Karşıyaka ve Börekbaşı Tepeleri ve bu tepeler arasında kalan Çoklum Deresi bulunmaktadır. Çoklum Deresi derin vadi ve yarıklardan devam ederek sahanın kuzey kısmında yer alan Kınık Şelalesinde yoluna devam etmektedir.
Flora (Bitki Örtüsü)
Tabiat parkının %98'ini orman ekosistemi %2'sini sucul ekosistem oluşturmaktadır. Alanda Karaçam, Meşe ve Ardıç türleri görülmektedir. Aynı zamanda dere içlerinde fındık, sandal, incir, ceviz, akçaağaç, çınar, şimşir türleri de görülmektedir.
Aktiviteler
Tabiat parkında şelale çevresinde tabiat yürüyüşleri yapılmaktadır. Tabiat parkı manzara seyrine uygundur.
Müstecir bulunmamaktadır.
Ziyaretçilerin ilgili alan ulaşım sırasında veya sonrasında yaşayabilecekleri her türlü olumsuzluk sebebiyle kurum veya personel sorumlu tutulamaz ve sorumluluk kabul edilmez. Bu turistik noktalar sadece bilgilendirme amaçlıdır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Bilecik Şube Müdürlüğü
Tel: 0 (228) 212 16 33
2. Bölge Müdürlüğü
Tel: 0 (224) 241 72 00